Welkom bij Gokken op Voetbal

Nieuwe wetgeving in België 🇧🇪

Vanaf 1 juli 2023 is het in België niet langer toegestaan om (online) reclame te maken voor sportweddenschappen, als gevolg van nieuwe regelgeving. Wij van Gokken op Voetbal zijn daarom genoodzaakt om onze website (tijdelijk) op slot te doen voor onze Belgische fans. Sorry!

Ben je 24 jaar of ouder en woonachtig in Nederland? Bekijk dan onze website VoetbalGokken.nl.

Wat zijn quoteringen bij voetbalweddenschappen?

Na 90 minuten voetbal is het tijd om de balans op te maken. Want wat heeft deze wedstrijd jou opgeleverd? Heb je verkeerd gegokt, dan ben je de inleg helaas echt kwijt. Maar met een goede voorspelling kun je je wél verheugen op een uitbetaling van de bookmaker. Het is in dat geval te hopen dat je een weddenschap met hoge quoteringen bent aangegaan. Die hoge quoteringen staan namelijk garant voor een mooi winstbedrag.

Quoteringen geven de waarde van de weddenschap aan

Je hoeft maar één blik op het platform van de bookmaker te werpen en je ziet ze meteen staan: quoteringen. Deze getallen verschijnen achter elke wedstrijd, elk wedtype en elke te kiezen optie. Zonder quotering is de weddenschap simpelweg niets waard. Je moet dus goed weten hoe dit systeem werkt voordat je begint met wedden.

Quoteringen hebben een belangrijke functie in de wereld van het voetbalgokken. Aan de hand van deze getallen kun je precies zien hoeveel elke weddenschap waard is. Het lijkt misschien alsof je tot een heel ingewikkelde rekensom moet komen om deze quoteringen te doorgronden. Maar niets is minder waar! Quoteringen zijn gemakkelijk af te lezen zodat je snel weet hoeveel geld de bookmaker jouw uitbetaalt. Het enige wat je moet doen, is de quotering vermenigvuldigen met de inleg. Zet je 10 euro in op een weddenschap met een waarde van 2.15? In dat geval stort de bookmaker een bedrag van 21,50 euro in je account. Als de voorspelling tenminste goed is. Dat bedrag van 21,50 euro is overigens geen pure winst. Pas wanneer je de hoogte van de inleg hiervan aftrekt, weet je hoeveel je gewonnen hebt.

Ontdek hoe risicovol jouw weddenschap is

In elke quotering zit waardevolle informatie verstopt. En die informatie gaat niet alleen over de hoogte van de winst. Quoteringen vertellen je namelijk ook hoe groot de bookmaker de kans inschat dat iets daadwerkelijk gebeurt. Oftewel, je krijgt informatie over hoe risicovol elke weddenschap is.

Bookmakers zijn net als jij uit op winst maken. Toch durven ze het aan om achter sommige weddenschappen een hoge quotering te zetten. Hierdoor krijg je gemakkelijk zeven, acht of zelfs tien keer de inleg terug als de voorspelling uitkomt. Met dit soort hoge quoteringen zetten de bookmakers veel geld op het spel. Ze kunnen zich dit alleen veroorloven als de kans klein is dat gokkers deze weddenschap winnen. En dat is precies hoe het systeem van quoteringen werkt. Lage quoteringen geven aan dat je een grote kans hebt om te winnen, terwijl je bij een weddenschap met hoge quoteringen weet dat je risico neemt. De grens van 2.00 is wat dat betreft veelzeggend. Met deze waarde heb je een winkans van ongeveer 50%. Hoe verder je daar boven zit, hoe meer de kans op een overwinning afneemt. Al hebben de bookmakers natuurlijk niet alle wijsheid in pacht. Het kan zeker gebeuren dat het wedkantoor er volledig naast zit met zijn voorspelling. Daarom blijft het zaak dat je de statistieken en het actuele voetbalnieuws goed bestudeert. Een afwijkende mening kan jou zomaar een winnende weddenschap met hoge quoteringen opleveren.

Gedegen onderzoek leidt tot de perfecte quoteringen

Online wedkantoren hebben het lang niet altijd bij het juiste eind. Er zijn genoeg voetbalmatches te vinden die net iets ander verlopen dan verwacht. Ondanks dat hebben de bookmakers zelden spijt van de quoteringen die ze online hebben gezet. Elke waarde wordt namelijk heel minutieus berekend, waarbij de analyse van wedstrijdstatistieken en allerlei andere computerdata een hoofdrol speelt. Quoteringen ontstaan dus niet zomaar. Er is sprake van gedegen onderzoek voordat de vele voetbalweddenschappen op het platform komen te staan.

Quoteringen zijn een weerspiegeling van de wedstrijdverwachting. Dat betekent ook dat er binnen één weddenschap grote verschillen kunnen zijn. Stel je wilt wedden op de winnaar van het duel tussen Real Madrid en de hekkensluiter van de Primera División. De verwachting is dat De Koninklijke met overmacht gaat winnen, en dat is ook duidelijk te zien aan quoteringen van de 1×2 weddenschap. Waar winst voor Real misschien 1.30 keer de inleg oplevert, kun je bij een onverwachte overwinning voor de tegenstander een stuk meer geld verdienen. Maar de waardes kunnen ook een stuk dichter bij elkaar zitten. Als Real het opneemt tegen FC Barcelona, dan is het vooraf maar lastig te voorspellen wie er wint. Hierdoor zullen de quoteringen elkaar bij een 1×2 weddenschap niet veel ontlopen.

Elk wedkantoor bepaalt zijn eigen quoteringen

Sportweddenschappen zijn een stuk spannender geworden sinds het systeem van quoteringen is geïntroduceerd. Dit systeem bestaat overigens al heel lang. Aan het einde van de achttiende eeuw bedacht de Brit Harry Ogden een manier om verschillende waardes toe te kennen aan alle deelnemers van een paardenrace. Tot die tijd konden gokkers alleen inzetten op de favoriet óf op het veld (hieronder vielen alle combinaties van jockeys en paarden die niet als de grote favoriet aan de start verschenen). Hierdoor was de verwachte nummer zes van de race niet meer geld waard dan de nummer twee of drie. Quoteringen brachten hierin verandering. Het systeem van Ogden bleek zelfs zo ingenieus dat het ruim tweehonderd jaar later nog steeds bestaat.

Dankzij zijn destijds vernieuwende systeem staat Harry Ogden bekend als de eerste moderne bookmaker ter wereld. De Brit deed het belangrijkste werk zelf. Zo waren hij en team verantwoordelijk voor het berekenen van de perfecte quoteringen voor alle paarden die de renbaan opgingen. Wat dat betreft is er niets veranderd. De bookmakers van nu gaan stuk voor stuk zelf aan de slag om de juiste getallen achter elke weddenschap te krijgen. Dit is ook de reden waarom er verschillen zitten tussen de quoteringen bij Unibet en die bij bijvoorbeeld Ladbrokes en Betway. Die verschillen ontstaan niet alleen doordat de bookmakers de wedstrijdstatistieken net iets anders interpreteren. Er spelen meer elementen een rol wanneer de wedkantoren hun quoteringen bepalen. 

De winstmarge brengt de waarde naar beneden

In een volledig eerlijke wereld zou de bookmaker een winkans van 50% omzetten naar een quotering van exact 2.00. De volgende formule is hierbij leidend:

100% / waarschijnlijkheid van de uitkomst = quotering

De praktijk is in dit geval toch iets anders dan de theorie. In werkelijkheid kom je maar zelden een weddenschap tegen waarbij die 50% winkans inderdaad is vertaald naar een quotering van 2.00. De reden is dat bookmakers simpelweg geen winst maken als ze de uitkomst van deze formule klakkeloos overnemen. Er is dus altijd wat marge, en die marge is pure winst voor de bookmaker. Bij een gokbedrijf dat een winstmarge van 5% hanteert, verandert de standaardformule op één belangrijk punt. Die 100% is door die winstmarge opeens uitgekomen op 95%. Een snelle rekensom leert je dat er achter een weddenschap met een winkans van 50% geen 2.00 komt te staan, maar een quotering van 1.90. Al is dat ook geen garantie. Er is namelijk nóg een element die de bookmakers meenemen wanneer ze de quoteringen berekenen. Dat element heeft te maken met de populariteit van een weddenschap. 

Laat je verleiden door extra hoge quoteringen

Op een gemiddelde dinsdag- of woensdagavond kost het de bookmakers maar weinig moeite om gokkers te trekken. Dit zijn immers de avonden waarop menig voetbalfan klaarzit voor de Champions League! Die populariteit kan een nadeel zijn. De gokkers komen toch wel, dus het wedkantoor hoeft niets te doen om de wedstrijden extra interessant te maken. Sterker nog, die quoteringen kunnen best iets naar beneden worden bijgesteld. Bij minder populaire competities en toernooien passen bookmakers regelmatig de omgekeerde strategie toe. Ze zettende quoteringen extra scherp bij wedstrijden uit bijvoorbeeld de Dritte Bundesliga of de Zuid-Koreaanse K-League. Opeens is het wel heel verleidelijk om hier je geld op in te zetten.

Bij het vaststellen van de quoteringen houden de bookmakers voortdurend zicht op de concurrentie. Wanneer Unibet op die belangrijke Champions League-avond een stuk lager zit dan de grootste concurrenten, haken gokkers al snel af. Ze gaan voor deze weddenschap liever naar Ladbrokes of Betfirst, met als gevolg dat Unibet geld misloopt. De bookmaker moet dus actie ondernemen om dat te voorkomen. Maar ondanks dat iedereen de concurrentie in de gaten houdt, blijven er verschillen bestaan. Een slimme gokker gaat daarom op onderzoek uit en bekijkt de quoteringen bij meerdere bookmakers. Het beste kun je dit ritueel voorafgaand aan elke weddenschap uitvoeren. Want waar Ladbrokes de ene keer de hoogste quoteringen laat zien, is Bet777 de volgende keer de meest winstgevende keuze. Vergelijken is een simpele maar zeer effectieve manier om het maximale uit je voetbalweddenschappen te halen. 

Decimale quoteringen of fractionele odds?

Op het Europese vasteland werken de bookmakers met decimale quoteringen. Dit zijn getallen als 2.15 en 4.41. De Britten hebben hun eigen systeem. Zij werken met fractionele quoteringen, die je kunt herkennen aan notaties als 3/10 en 11/4. Ook de Amerikanen wijken graag af van de massa. Quoteringen als +280 en -160 zijn voor veel Europese gokkers onleesbaar, maar gelukkig is het niet nodig om je in dit soort schrijfwijzes te verdiepen. Bookmakers passen de quoteringen automatisch aan zodat je altijd met hetzelfde systeem werkt.

Behalve verschillende schrijfwijzes stuit je tijdens het voetbalgokken ook op verschillende benamingen. De één heeft het over quoteringen, en de ander spreekt liever van odds of noteringen. Het maakt niet uit welke benaming jij het liefst gebruikt. Het zijn allemaal omschrijvingen van dat ene getal dat zoveel belangrijke informatie prijsgeeft.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.