Engeland start met de FA Community Shield

3 augustus 2021

Vanuit heel Europa kijken voetbalfans uit naar de start van het Premier League-seizoen. We moeten nog tot half augustus wachten, maar komend weekend krijgen we alvast een mooi voorproefje. Regerend kampioen Manchester City en FA Cup-winnaar Leicester City treffen elkaar namelijk in de strijd om de Community Shield. Vorig seizoen ging deze prestigieuze prijs op het nippertje naar Arsenal. Nadat de reguliere speeltijd geen beslissing bracht, moesten er uiteindelijk penalty’s aan te pas komen om de winnaar te bepalen. Liverpool miste één van de vijf strafschoppen, Arsenal bleef foutloos en pakte daarmee de overwinning. Op 7 augustus 2021 gaan de Londenaren sowieso een opvolger krijgen. Het wordt Man City óf Leicester die in Engeland de eerste grote prijs van het seizoen gaat binnenhalen. Deze seizoensopener mag je niet missen als je van Engels voetbal houdt!

Welke grote club pakt dit jaar de Community Shield?

De concurrentie is groot in Engeland. Dat konden we afgelopen seizoen weer eens met eigen ogen zien. Manchester City werd nog de overtuigende kampioen van de Premier League, met 12 punten voorsprong op nummer twee Man Utd en maar liefst 17 op nummer drie Liverpool. Maar waar in de competitie alles leek te lukken, greep de ploeg van Pep Guardiola bij die andere grote prijs nét mis. De grootmacht verloor in de finale van Champions League met 0-1 van die andere Engelse topclub: Chelsea. Datzelfde Chelsea was ook in de FA Cup te sterk waardoor Man City ’s lands belangrijkste bekertoernooi in de halve finale moest verlaten.

In de halve eindstrijd van de FA Cup stond daar voor Chelsea een mooie 1-0 overwinning op het scorebord. In de finale veranderde die 1-0 zege in een 0-1 verlies. Met een doelpunt van Youri Tielemans won Leicester City voor het eerst in de geschiedenis de FA Cup. Chelsea is voor Man City dus niet de enige grote concurrent op de Engelse voetbalvelden! Nu wacht daar die strijd tussen Manchester en Leicester City. Zij voetballen zaterdag vanaf 18.15 uur om de felbegeerde Community Shield.

Zo ziet de Community Shield-erelijst eruit

Het nieuwe voetbalseizoen in Engeland begint traditiegetrouw met de FA Community Shield. Met nog een week voordat de competitie van start gaat, kun je nu alvast wedden op die eerste serieuze wedstrijd van het seizoen.

Een ontmoeting tussen de winnaar van de Premier League en de winnaar van de FA Cup: dat móet wel een mooi duel opleveren. Man City en Leicester City willen niets liever dan het seizoen goed beginnen. Verwacht dus een spannende voetbalmatch waarin beide clubs het beste van zichzelf geven. Manchester City aast op zijn zesde Shield ooit. De club won de prijs voor het laatst in 2019. Dit was meteen het jaar waarin elke voetbalprijs die binnen de Engelse landsgrenzen te winnen viel, naar Man City ging. In 2020 kreeg de ploeg geen kans om de Community Shield te verdedigen, maar nu zijn ze dankzij die landstitel terug.

Voor Leicester City gloort de tweede FA Community Shield ooit. Alleen in 1971 (toen de prijs nog de Charity Shield heette) pakte de club de overwinning. Na die zege was het lang wachten op een nieuwe Shield-wedstrijd. Pas in 2016 plaatste toenmalig landskampioen Leicester zich opnieuw, maar FA Cup-winnaar Manchester United was de betere. Nu staat daar wederom een club uit Manchester te wachten. Voor Leicester City is dit dus een mooie kans op revanche.

Het is tijd voor de eerste serieuze krachtmeting

De FA Community Shield is een interessant extraatje voor Engelse voetbalclubs. Wie dit wint, heeft de eerste prijs van het voetbalseizoen alvast binnen. De Community Shield is ook meteen een goede graadmeter om te kijken hoe twee van de Engelse topclubs ervoor staan. Er worden natuurlijk al allerlei vriendschappelijke wedstrijden gespeeld, maar een echte krachtmeting is er op de Engelse voetbalvelden nog niet geweest. Dat gaat zaterdag 7 augustus om 18.15 uur veranderen. Dan spelen Leicester City en Manchester City hun eerste serieuze wedstrijd van het seizoen.

Het is alles of niets tijdens die ene wedstrijd van de FA Community Shield. Er is geen return waarin een eventuele misstap kan worden rechtgetrokken. Het moet echt allemaal gebeuren tijdens die ene match op Wembley. Doordat er geen herkansing is, is het extra spannend om te gaan wedden op de Community Shield. De ploegen mogen niets laten liggen en voor jou als voetbalgokker zijn dat natuurlijk de mooiste duels. Voorspel wie er wint, hoeveel goals er vallen óf zet je geld in op de doelpuntenmakers. En heb je zaterdagavond alle tijd, dan ga je misschien wel voor een live weddenschap.

Manchester City is favoriet voor de winst

The Citizens hebben grootse plannen. Het hoofddoel is natuurlijk die Champions League-titel, een prijs die de Engelse grootmacht nog nooit wist te winnen. Maar tegen de Community Shield zeggen ze ook geen nee. In die wedstrijd tegen Leicester City krijg je alvast de kans om te kijken hoe de ploeg zonder Sergio Agüero functioneert. Pep Guardiola moet zijn voorhoede overigens nog verder versterken voordat Man City op volle sterkte is. Jack Grealish is een van de gedroomde kandidaten, al is die deal nog niet rond. Als je gaat wedden op de Community Shield moet je dus goed kijken naar hoe de clubs er nu voorstaan, en niet naar hoe de selecties idealiter aan het einde van de transferperiode zijn.

Is Manchester City momenteel sterk genoeg om die eerste prijs van het seizoen binnen te halen? De bookmakers denken van wel. Bij Ladbrokes profiteer je van een quotering van 1.93 als je Man City invult op je wedbriefje, terwijl een overwinning voor Leicester 3.55 keer de inzet waard is. Deze verhouding zie je eigenlijk bij alle bookies terug. Ook wij verwachten dat Manchester gewoon die zevende Community Shield gaan pakken. Die eerste prijs zou zomaar het begin van een prachtig seizoen voor The Citizens kunnen zijn.