Champions League loting: de achtste finales zijn bekend

13 december 2021

Het was een chaotische middag in het Zwitserse Nyon. Tijdens de Champions League loting kwam Manchester United als tegenstander van groepsgenoot Villarreal uit de koker, en hiermee schond de UEFA zijn eigen regels. Die regels bepalen namelijk dat groepsgenoten elkaar in de achtste finales niet mogen tegenkomen. UEFA-directeur Giorgio Marchetti corrigeerde de fout snel, waarna Villarreal en Manchester City aan elkaar gekoppeld werden. Manchester United kreeg in de herkansing Paris Saint-Germain als tegenstander toegewezen. We hadden ons al verheugd op een ontmoeting tussen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, maar de Champions League loting bleek een nóg groter foutenfestijn dan we al dachten. Ruim nadat alle achtste finales bekend waren, bracht de UEFA een historisch bericht naar buiten. De loting moest opnieuw en de zestien clubnamen gingen weer de bak in. Geen Man Utd – PSG dus, maar gelukkig leverde ook de tweede loting een paar echte krakers op.

Dit zijn de regels bij de loting voor de Champions League

De UEFA stelt een paar belangrijke regels aan de Champions League loting. Het begint al bij de indeling in twee potten. Bij de loting voor de achtste finales is er een pot met groepswinnaars en een pot met de nummers twee. Groepswinst levert tijdens de Champions League loting absoluut een voordeel op. De nummers één uit de poulefase kunnen namelijk nooit uitkomen tegen een andere groepswinnaar.

Er zijn meer zekerheden tijdens de Champions League loting. Ploegen die in de groepsfase tegen elkaar hebben gespeeld, ontlopen elkaar bijvoorbeeld in de achtste finales. De winnaar van groep A hoeft hierdoor nooit tegen de nummer twee van diezelfde groep A. Datzelfde geldt voor teams uit hetzelfde land. Juventus (nummer één uit groep H) weet zeker dat Inter (nummer twee uit groep D) niet als tegenstander uit de pot rolt. Maar dan moet alles wel goed gaan. Dit keer had de UEFA twee pogingen nodig om tot een definitieve indeling te komen.

Dit zijn de achtste finales waarop je kunt wedden

De regels voor de Champions League loting zijn niet heel complex. Dat ze toch voor problemen kunnen zorgen, hebben we deze maandag wel gemerkt. De oorspronkelijke loting leverde ons de volgende achtste finales op:

 • Villarreal – Manchester City
 • Atlético Madrid – Bayern München
 • RB Salzburg – Liverpool
 • Benfica – Real Madrid
 • Chelsea – Lille
 • Internazionale – Ajax
 • Sporting Portugal – Juventus
 • En tot slot de absolute topper PSG – Manchester United

Waar we eerst nog baalden dat de loting opnieuw moest (en we die ontmoeting tussen Messi en Ronaldo moesten vergeten), zijn we nu toch blij met het eindresultaat. De tweede en definitieve loting van de Champions League bezorgt ons namelijk deze acht mooie duels:

 • Sporting Portugal – Manchester City
 • Benfica – Ajax
 • Chelsea – Lille
 • RB Salzburg – Bayern München
 • Villarreal – Juventus
 • Internazionale – Liverpool
 • Atlético Madrid – Manchester United
 • Real Madrid – Paris Saint-Germain

Alle achtste finales staan gepland voor 15, 16, 22 en 23 februari (heenwedstrijden), gevolgd door de returns op 6, 9, 15 en 16 maart. Die acht dagen leveren genoeg mooie wedopties op. Vooral de topper tussen Real Madrid en Paris Saint-Germain is een reden om je nu al op de achtste finales te verheugen.

Verdiep je alvast in de CL-winnaar óf de CL-topscorer

Real Madrid is de absolute recordhouder als het gaat om het aantal Champions League-titels. Maar liefst dertien keer wisten de Spanjaarden de prestigieuze prijs te winnen. En het grote Paris Saint-Germain? Die wachten nog steeds op de allereerste keer dat ze de CL-trofee naar het Parc des Princes kunnen halen. Voor Sergio Ramos worden de achtste finales tussen Real Madrid en PSG extra interessant. Hij verruilde Real (waar hij maar liefst 671 wedstrijden in 16 seizoenen speelde) afgelopen zomer voor PSG, en over twee maanden staat hij weer oog in oog met zijn oude club. Al is het maar zeer de vraag of Mauricio Pochettino Ramos speelminuten gunt.

Met een achtste finale tussen Real Madrid en Paris Saint-Germain verliezen we meteen al een grote club. Ook Altético Madrid en Manchester United hebben dankzij de Champions League loting een zware strijd uit te vechten. Wat er in februari en maart op de voetbalvelden gaat gebeuren, is even afwachten. Toch hoef je niet stil te zitten. Als je graag van hoge odds profiteert, is dit namelijk hét moment om in te zetten op de seizoensweddenschappen van de Champions League. Wie pakt aan het eind van het seizoen bijvoorbeeld die felbegeerde titel? Bij de meeste bookmakers bestaat de top 3 uit Manchester City (met odds van rond de 4.00), Bayern München (5.00) en Liverpool (5.50). Paris Saint-Germain en Real Madrid lijken het een stuk moeilijker te krijgen. Voor deze clubs zitten de odds rond de 10.00 (PSG) en 21.00 (Real).

Er valt meer te wedden als je niet tot februari wilt wachten. Wat te denken van de topscorer van seizoen 2021/22? Voor de CL-topscorer kijken de bookmaker duidelijk naar de huidige ranking. Die top 3 wordt nu gevormd door Sébastien Haller (Ajax, 10 doelpunten), Robert Lewandowski (Bayern München, 9 doelpunten) en Mo Salah (Liverpool, 7 doelpunten). Met odds van rond de 1.70 (Lewandowski), 3.50 (Haller) en 9.00 (Salah) valt er genoeg te verdienen met deze weddenschap. Die winterstop kun jij dus heel nuttig gebruiken!