Serie A: Juventus moet zich gaan herpakken

3 november 2021

Het verliep dinsdagavond allemaal redelijk vlekkeloos voor Juventus. De Oude Dame won zijn vierde Champions League-wedstrijd op rij, en daarmee is de ploeg nu al zeker van de volgende ronde. Zo lekker als het gaat in Europa, zo slecht gaat het in eigen land. Na elf competitieduels bezet Juventus de negende plaats en het gat met de kop groeit bijna met de week. Trainer Massimiliano Allegri heeft nog hoop dat hij het tij kan keren, daarom haalde hij maandag weer eens een oude truc tevoorschijn. De spelers van Juventus zijn een week lang verplicht met elkaar op trainingskamp. In 2015 leverde eenzelfde ingreep toch nog een mooi seizoen mét de landstitel op. Kan dat in 2021/22 ook gebeuren of is het probleem dit keer te groot? Met een Matthijs de Ligt die inmiddels weet hoe het is om op de bank te zitten en een Paulo Dybala die veel vaker in de Champions League scoort dan in de Serie A, valt er bij Juventus genoeg te verbeteren. De thuiswedstrijd tegen Fiorentina van aankomende zaterdag is alvast een mooi moment om de weg omhoog in te zetten.

De verwachtingen zijn hoog, de competitieresultaten blijven uit

Juventus heeft een behoorlijk indrukwekkende staat van dienst. Er zijn periodes geweest waarin de Turijnse club bij de absolute top van Europa hoorde. Maar ook in eigen land kunnen ze niet om de Oude Dame heen. Na een tijd waarin de schandalen overheersten en de ene na de andere speler vertrok, wist Juventus zich tien jaar geleden weer helemaal te herpakken. Vanaf 2011/12 volgden er maar liefst negen landstitels op rij. De komst van Cristiano Ronaldo in 2018/19 moest voor de volgende stap gaan zorgen. Juventus wilde opnieuw aansluiting vinden bij de Europese top, en dat het liefst met aantrekkelijk en aanvallend voetbal.

Dat de grote ambities van Juventus dit seizoen niet uit de verf komen, is wel duidelijk. Het helpt natuurlijk niet mee dat sterspeler Ronaldo inmiddels is vertrokken naar Man Utd. Toch is deze transfer echt niet de enige factor waardoor Juventus nu negende staat in de competitie. Zo moest Matthijs de Ligt een ware leider worden van zijn club, maar de afgelopen weken brengt de Nederlandse verdediger vooral veel tijd door op de bank. Gek genoeg is het contrast tussen de Serie A en de Champions League enorm groot. In het miljardenvoetbal lukt het prima om te winnen, terwijl Juventus in de competitie afgelopen weekend zelfs gepasseerd werd door Hellas Verona. Allegri wil die slechte reeks zo snel mogelijk doorbreken om toch nog een redelijk Serie A-seizoen te draaien. De grote vraag is of het beruchte trainingskamp inderdaad verandering kan brengen.

Er is werk te doen voor Juventus-trainer Allegri

Even een week weg van familie en alle focus op Juventus, dat is momenteel de harde realiteit voor de selectie van Massimiliano Allegri. Dit soort drastische maatregelen zijn noodzakelijk, want Juventus is niet bepaald goed bezig. Na elf competitieduels staat de ploeg negende, met slechts 15 punten. Daarmee past Juventus perfect in het rijtje met Hellas Verona, Bologna en Empoli. Maar de Oude Dame van Italië hoort meer te zijn dan een typische middenmoter. De club die tot voor kort de ene na de andere landstitel binnensleepte, moet minimaal in de top 3 staan. Die plekken worden nu bezet door Napoli, AC Milan en Internazionale. Erger nog, Juventus heeft niet eens de helft van de punten die Napoli en AC Milan hebben. Er is dus heel veel werk te doen in Turijn.

Italiaanse media kunnen maar geen genoeg krijgen van het enorme contrast tussen Juventus in de Champions League en Juventus in de Serie A. In het miljardenvoetbal zien we een ploeg die geduldig is als het nodig is, en gedreven  en zelfverzekerd is als er kansen komen. Dit leidde tot mooie overwinningen op Chelsea, Zenit en Malmö. In de Italiaanse competitie komt Juventus niet veel verder dan een bijrol. De laatste twee Serie A-duels werden met 2-1 verloren, beide tegen een weinig indrukwekkende tegenstander. In de thuiswedstrijd tegen Sassuolo ging het in de slotminuten mis. In het uitduel bij Hellas Verona kwam Juventus juist al vroeg in de problemen, waarna het niet meer lukte om die snelle achterstand ongedaan te maken. Allegri was dan ook streng voor zijn ploeg: “Het shirt van Juventus geeft geen garantie dat je wint van middenmoters. We moeten elk punt zelf afdwingen door de juiste houding te tonen. […] Bij ons ontbreekt de bereidheid om de strijd aan te gaan”, zo liet hij weten tegenover het Italiaanse DAZN. Zaterdag kunnen we zien of het Juventus-trainingskamp verandering brengt.

Wat kan een worstelend Juventus tegen Fiorentina?

Juventus struikelt de laatste tijd over de echte middenmoters uit de Serie A. Zaterdag om 18.00 uur staat er weer zo’n middenmoter te wachten. In het Juventus-stadion treft de ploeg van Allegri de huidige nummer zeven van de competitie, Fiorentina. Bij de bookmakers overheerst toch het idee dat de Oude Dame dit duel met gemak moet kunnen winnen. Zo profiteer je bij Unibet van quoteringen van 1.67 (1), 3.80 (x) en 5.20 (2) voor de standaard 1×2 weddenschap. Thuisploeg Juventus is dus favoriet.

Als de ploeg zijn tegenstander niet onderschat én het uitstekende spel van de Champions League mee kan nemen naar de Serie A, moet Fiorentina geen partij zijn voor Juventus. Maar… het is de vraag of het door Allegri ingestelde trainingskamp zo snel al verandering brengt. Fiorentina heeft met Dušan Vlahović namelijk een speler in huis die veel kan scoren. Als de Serviër de kans krijgt, moet Juventus oppassen. Inzetten op een gelijkspel óf op Fiorentina met een Dubbele Kans of Draw No Bet, kan dus een heel slimme optie zijn. Neem Dušan Vlahović meteen mee als je graag wedt op de doelpuntenmakers.