Laat de Afrika Cup maar beginnen!

6 januari 2022

2022 staat voor velen in het teken van het WK voetbal. Toch moet je nog heel wat dagen op de kalender wegstrepen voordat het toernooi op 21 november officieel van start gaat. Baal je al bij het idee dat je zolang moet wachten tot er weer een groot voetbaltoernooi wordt afgetrapt? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Het jaar is nog maar net begonnen en het eerste toernooi is al bijna een feit. Komende zondag 9 januari worden namelijk de eerste groepswedstrijden van de Afrika Cup gespeeld. De 24 teams die aan het voetbalkampioenschap beginnen, hebben hun blik allemaal gericht op zondag 6 februari 2022. Dan is het namelijk tijd voor de grote finale. Welk land neemt de titel over van Algerije en reist wellicht als Afrikaans kampioen af naar Qatar? We gaan het vanaf zondag allemaal zien.

De 33e editie van de Afrika Cup brengt grote spelers naar Kameroen

6 maanden later dan gepland gaat de Afrika Cup dan eindelijk van start. Lang was daar de hoop dat het toernooi gewoon in de zomer van 2021 kon plaatsvinden, maar om de bekende redenen kon de Afrikaanse voetbalbond (CAF) weinig anders dan een nieuwe start- en einddatum kiezen. Hierdoor kun je in de eerste weken van 2022 (tussen 9 januari en 6 februari) al gaan genieten van het beste dat Afrika te bieden heeft.

In de hele wereld hebben Afrikaanse spelers hun clubs tijdelijk verlaten voor een trip naar Kameroen. Daar vindt namelijk de 33e editie plaats van het Afrikaans voetbalkampioenschap. Via de kwalificatiereeks hebben zich 24 landen geplaatst voor het hoofdtoernooi. Voor een aantal sterspelers uit de grote Europese competities staan er dus even geen clubwedstrijden op het programma, want zij focussen zich volledig op de Afrika Cup. De Premier League moet het bijvoorbeeld doen zonder Sadio Mané (Liverpool – Senegal), Mo Salah (Liverpool – Egypte), Pierre Emerick Aubameyang (Arsenal – Gabon). Vanuit andere plekken uit Europa komen onder meer Vincent Aboukabar (FC Porto – Kameroen), Sébastien Haller (Ajax – Ivoorkust), Yassine Bounou (Sevilla – Marokko), Idrissa Gueye (Paris Saint-Germain – Senegal) en Achraf Hakimi (Paris Saint-Germain – Marokko) naar de speelsteden in Kameroen. De spelers zijn er klaar voor om de eerste grote voetbalprijs van het jaar te verdelen.

Dit zijn de belangrijkste kanshebbers op de titel

In Europa zijn we gewend aan een continentaal kampioenschap dat eens in de vier jaar plaatsvindt. In Afrika volgen de kampioenen elkaar een stukje sneller op. Sinds 1968 organiseert de voetbalbond het toernooi elke twee jaar, en het lukt landen maar zelden om hun titel van de vorige keer te prolongeren. In 2006, 2008 én 2010 mocht Egypte zich Afrikaans kampioen noemen, maar sindsdien wisselen de titelhouders elkaar continu af. Zambia, Nigeria, Ivoorkust, Kameroen en tot slot Algerije: in de afgelopen jaren hebben ze allemaal de trofee omhoog kunnen houden.

Voor het Afrikaans kampioenschap van 2022 (of 2021, zoals het toernooi nog steeds in de boeken vermeld staat) zijn er meerdere landen die serieus kunnen meestrijden om de titel. Allereerst is daar Senegal, dat voor de start van het toernooi favoriet is bij de bookmakers. Bij zowel Napoleon als Unibet ontvang je 5.50 je inzet als je het land van Sadio Mané aanwijst als Afrikaans kampioen. Ook de invloed van die andere Liverpool-speler is merkbaar. Het Egypte van Mohamed Salah biedt namelijk stevige concurrentie, zowel aan Senegal als aan huidig kampioen Algerije. Want twee jaar na het behalen van de Afrikaanse voetbaltitel, staat de Algerijnse ploeg met Riyad Mahrez (Manchester City), Faouzi Ghoulam (Napoli) en Islam Slimani (Olympique Lyon) nog steeds hoog op het lijstje van de bookmakers. Ivoorkust, Marokko, Kameroen en Nigeria zijn andere landen die je echt de gaten moet houden tijdens deze editie van de Afrika Cup.

Het Afrikaans kampioenschap begint zondag aan de groepsfase

Er is nog een lange weg te gaan voordat de laatste minuten van het kampioenschap zijn gespeeld en de spelers die beker juichend in ontvangst kunnen nemen. Om zicht te houden op de titel, moeten de selecties zich allereerst door die groepsfase heen worstelen.

Vanaf zondag 9 januari kun je live wedden op de groepsfase van de Afrika Cup. De 24 deelnemende landen zijn via loting onderverdeeld in zes groepen van vier:

  • Groep A: Burkina Faso, Kaapverdië, Kameroen en Ethiopië
  • Groep B: Guinee, Malawi, Senegal en Zimbabwe
  • Groep C: De Komoren, Gabon, Ghana en Marokko
  • Groep D: Egypte, Guinee-Bissau, Nigeria en Soedan
  • Groep E: Algerije, Ivoorkust, Equatoriaal-Guinea en Sierra Leone
  • Groep F: Gambia, Mali, Mauritanië en Tunesië

Uit alle zes groepen kwalificeren de nummers 1 en 2 zich automatisch voor de achtste finales, die op 23 januari van start gaan. Om de groep van zestien landen compleet te maken, voegen de vier beste nummers 3 zich bij rest. De kans dat grote voetballanden als Senegal, Egypte en Ivoorkust hier afvallen, is dus klein. Toch is het interessant om het Afrikaanse voetbalkampioenschap al vanaf de groepsfase met een weddenschap te volgen. Zet bijvoorbeeld geld in op de ploegen die zich kwalificeren als groepswinnaar. De bookmakers verwachten Kameroen, Senegal, Marokko, Egypte, Algerije en Tunesië als groepswinnaars te zien. Welke namen verschijnen er op jouw wedbriefje?