Komt er dit weekend al een Belgisch kampioen?

14 mei 2021

Club Brugge had zichzelf donderdag in een sterke positie kunnen brengen. Als dat gelijkspel bij Antwerp een driepunter was geworden, konden Philippe Clement en consorten dit weekend vol vertrouwen voor de landstitel gaan. Dat zeventiende landskampioenschap is dit weekend nog steeds in zicht. Maar de Bruggelingen hebben hiervoor wel wat hulp nodig van de huidige nummer laatst, Anderlecht.

Club Brugge heeft het moeilijk in de kampioenschapsronde

Het loopt voor Club Brugge allemaal nog niet zo lekker in de kampioenschapsronde. Nu dit belangrijke laatste deel van de competitie halverwege is, staat er niet één overwinning op het bord. Club Brugge begon de kampioenschapsronde met een 2-2 tegen Anderlecht. Een meevaller, want na een spectaculaire tweede helft keek de ploeg in de 89e minuut nog tegen een achterstand aan. Uiteindelijk kwam er toch die gelijkmaker van de voeten van Bas Dost en daarmee klonk er even een zucht van opluchting in het Jan Breydelstadion.

Ook in de tweede speelronde zagen we een Club Brugge dat kwetsbaar was. Sterker nog, met een 3-0 zege bezorgde KRC Genk de belangrijkste kandidaat voor de landstitel een forse nederlaag. Club Brugge had zich donderdag bij Antwerp móeten herpakken. Maar helaas, echt boeiend werd het niet. Na een redelijk inspiratieloze wedstrijd van beide kanten stond er na 90 minuten voetbal een 0-0 op het scorebord. Na drie gespeelde duels in de kampioenschapsronde heeft Club Brugge dus maar twee punten bij zijn totaal kunnen optellen. De oorspronkelijke nummer vier, Genk, doet het een stuk beter. Met twee zeges en één gelijkspel is de ploeg van John van den Brom inmiddels opgeklommen naar een tweede plek in de Pro League. Toch is het gat voor Club Brugge groot genoeg om dit weekend al kampioen te kunnen worden. Dan moet wel alles meezitten, anders laat dat kampioensfeest nog even op zich wachten.  

Is de voorsprong riant genoeg voor een titelstrijd op zondag?

Het hele seizoen 2020/21 heeft Club Brugge de Pro League gedomineerd. En daar profiteert de ploeg van Clement in deze fase nog steeds van. Hoewel de oorspronkelijk voorsprong van acht punten op de nummer twee inmiddels is teruggelopen, blijft de schade enigszins beperkt. Club Brugge heeft hierbij het voordeel dat ook Antwerp en Anderlecht zeer matig presteren. Bij de start van de kampioenschapsronde leidde Brugge de ranglijst met 38 punten, gevolgd door Antwerp met 30 punten, Anderlecht met 29 punten en KRC Genk met 28 punten. Als enige ploeg met overwinningen in de kampioenschapsronde is Genk nu opgeklommen naar die twee plek. Na drie gespeelde duels is de stand als volgt: Club Brugge met 40 punten, Genk met 35 punten, Antwerp met 32 punten en tot slot ook Anderlecht met 32 punten.

Bij Club Brugge is het rekenen begonnen. Het wordt niet makkelijk, maar toch kan de ploeg zich deze zondag al tot kampioen laten kronen. De Bruggelingen zijn voor een deel afhankelijk van hun eigen prestatie, de rest moet van Anderlecht komen. Want alleen als Genk zaterdag in het duel met Anderlecht punten laat liggen, mag Club Brugge zich zondag gaan opmaken voor de titelstrijd.

Dit zijn de belangrijkste scenario’s

Voordat Club Brugge dit weekend ook maar één minuut gespeeld heeft, weten we al of de ploeg op 16 mei 2021 zijn zeventiende landstitel kan binnenhalen. Alles hangt af wat er zaterdag vanaf 20.45 uur in het Lotto Park gebeurt. Bij Club Brugge kunnen ze alleen maar hopen dat Genk punten laat liggen bij Anderlecht. Een gelijkspel is voldoende om de spanning zondag in Brugge naar het kookpunt te laten stijgen. Met Genk op 36 punten heeft het elftal van Philippe Clement maar één overwinning nodig om die titel te pakken. Als die overwinning er zondag in de thuiswedstrijd tegen Antwerp komt, kan het feest losbarsten. Club Brugge heeft aan een gelijkspel alleen genoeg als Racing Genk zijn duel met Anderlecht verliest. Bij een gelijk puntenaantal na het afronden van de kampioenschapsronde wordt er immers gekeken naar de reguliere competitie. En daar was Club Brugge veruit de betere. Pakt Genk zaterdag zijn derde overwinning in de kampioenschapsronde, dan verschuift de ontknoping in de Pro League naar volgende week. Kortom, we kunnen zondag een kampioen hebben, maar het kan ook zomaar een paar dagen langer duren voordat de titelstrijd definitief voorbij is.

Wedden op een mogelijk cruciaal weekend in de Pro League

In theorie maken nog vier clubs kans op de landstitel van 2020/21. Maar er moet wel een heel groot wonder gebeuren wil Antwerp of Anderlecht dat kampioenschap naar zich toetrekken. Club Brugge kan de titel ruiken, al is Genk de enige ploeg die in de kampioenschapsronde succes boekt. De kampioen van vorig seizoen mag dus niet té veel laten liggen, anders kan de Pro League van 2020/21 alsnog een grote verrassing opleveren.

Met een mogelijk cruciaal weekend voor de boeg volg je de competitie natuurlijk op de voet. Laat Genk punten liggen en weet Club Brugge nu eindelijk eens te winnen? Het is aan jou om een oordeel te vellen en je voorspelling door te geven aan de bookmaker.