Italië droomt opnieuw van het WK voetbal 2022

18 mei 2022

‘Italië wéér niet naar het WK voetbal’ en ‘Italië wederom grote afwezige op het WK’: de kranten stonden eind maart vol met het nieuws dat de Azzurri opnieuw ’s werelds meest prestigieuze voetbaltoernooi moesten missen. Geen regerend Europees kampioen dus op het wereldkampioenschap in Qatar… of toch wel? De hoop dat de Azzurri eind november alsnog aan het WK voetbal mogen beginnen, groeit onder de Italianen snel. Een onderzoek naar onreglementaire praktijken binnen het nationale elftal van Ecuador kan mogelijk de redding zijn. De Italianen zien zichzelf wel schitteren op het WK, al is er nu vooral heel veel onzeker.

De Italianen beginnen te geloven in een kans op het WK voetbal

Het lijkt een onwaarschijnlijk scenario dat Italië eind dit jaar gewoon meespeelt op het WK voetbal. Nadat de voetbalgrootmacht eerst al was veroordeeld tot de play-offs, bleef ook daar het zo gehoopte succes uit. Het nietige Noord-Macedonië scoorde in blessuretijd het enige doelpunt van de wedstrijd, waarna de Azzurri totaal ontgoocheld konden terugkeren naar de kleedkamer. Maar nu is daar een sprankje hoop op dat WK-ticket.

“Het is concreter dan jullie denken”, zo laat bestuurder van het Italiaans Olympisch Comité Franco Chimenti aan de media weten. Is het Italiaanse overmoed of krijgen de Azzuri echt een kans op die WK-titel? Het duurt nog even voordat we daar definitief een antwoord op krijgen, maar het onderzoek van de FIFA is inmiddels gestart.

Wat is er allemaal aan de hand met Ecuador?

Ecuador heeft zich via de Zuid-Amerikaanse kwalificaties keurig geplaats voor het WK voetbal in Qatar. In diezelfde kwalificatiereeks greep Chili naast een ticket, maar dat betekent niet dat de Chilenen hun vechtlust zijn verloren. Ze hebben een officiële klacht bij wereldvoetbalbond FIFA neergelegd. De reden? Ecuador zou een voetballer hebben opgesteld die volgens Chili helemaal niet speelgerechtigd was.

Byron Castillo, de rechtsback van Ecuador, zou volgens de Chileense voetbalbond hebben gelogen over zijn geboortedatum én over zijn geboorteland. In plaats van een geboren Ecuadoriaan, zouden zijn roots liggen in Colombia. Bovendien zou hij drie jaar ouder zijn dan uit de spelersregistratie blijkt. Deze speculaties zijn niet nieuw, want al eerder werd er gediscussieerd over de geboorteplaats van de rechtsback. Om aan alle discussies een einde te maken, sommeerde de Ecuadoriaanse rechterlijke macht Castillo om een nieuwe geboorteakte af te geven. Zodra dit rond was, werd de rechtsback alsnog toegevoegd aan de nationale selectie. De Chilenen gaan alleen niet akkoord met deze gang van zaken. Zij willen dat de FIFA de zaak gaat onderzoeken, en dat kan grote gevolgen hebben voor de WK-deelname van Ecuador.

FIFA doet zijn onderzoek, met mogelijk verstrekkende gevolgen

Chili heeft inmiddels een officiële klacht ingediend tegen Ecuador en dat betekent dat de FIFA er iets mee moet. Inmiddels heeft de voetbalbond ook laten weten dat het onderzoek naar de speelgerechtigheid van Castillo is gestart.

Hoe lang dit gaat duren en wat de conclusie gaat zijn, is nog volledig onbekend. De Chileense voetbalbond hoopt in ieder geval dat de uitslag van de kwalificatiewedstrijden waarin Castillo meespeelde, worden omgezet in een reglementaire nederlaag. Als dat inderdaad gebeurt, verliest Ecuador zijn ticket voor het WK voetbal in Qatar. Er komt een plek vrij en die moet logischerwijs worden opgevuld. Zowel de Chilenen als de Italianen zien zichzelf als de ideale vervanger van Ecuador. En daar hebben ze beide een aanwijsbaar goede reden voor.

Italië als lachende derde óf blijft het WK voetbal een droom?

Chili doet natuurlijk niet al die moeite om Europees kampioen Italië naar het WK te helpen. Ze hebben de kwestie bij de FIFA aangekaart omdat ze hopen zélf op het wereldkampioenschap in Qatar te verschijnen. Een logische gedachte, want als Ecuador meerdere reglementaire verliezen krijgt opgelegd, pakt Chili er automatisch een paar punten bij. Het brengt de Chilenen naar de vierde plek van de Zuid-Amerikaanse kwalificaties, en die plek geeft recht op een ticket voor het WK voetbal. Maar er is ook nog een ander scenario waarbij Italië in beeld komt.

Franco Chimenti wees de Italiaanse media deze week fijntjes op de regels van de FIFA. Zo zegt hij: “Een ander land wordt de vervanger en de FIFA-reglementen zeggen dat dat het land moet worden dat het hoogste staat op de FIFA-ranking. En dat is Italië.” Deze stelling heeft de hoop in Italië doen opleven, want de Azzurri kunnen in deze Ecuador-Chili strijd zomaar de lachende derde zijn. Mocht Ecuador zijn WK-plek kwijtraken, dan zal het in Chili óf Italië feest zijn. Al kan de FIFA na zijn onderzoek natuurlijk ook besluiten dat Ecuador niets is aan te rekenen.

De poule met Nederland, Senegal en Qatar lonkt

De Azzurri als wereldkampioen van 2022: het lijkt allemaal erg vergezocht, maar misschien krijgen ze wel de kans om hun eer te verdedigen op het WK in Qatar. Als Ecuador wegvalt, dan komt de vervangende ploeg terecht in een poule met Nederland, Senegal en Qatar. Met twee landen die per poule doorgaan naar de knock-outfase, lonkt voor Italië meteen de achtste finale. Of dit scenario werkelijkheid wordt, ligt in handen van de FIFA. Vooralsnog staat Italië niet in de lijst met mogelijke kanshebbers voor die WK-titel. Brazilië, Engeland, Frankrijk staan daar wel. Zij vormen voorlopig de top 3 bij de online bookmakers. Want inderdaad, een half jaar voor de start van het WK kun je al gewoon gaan gokken op voetbal.