Final Four van de Nations League, mét België

5 oktober 2021

Het is al bijna een jaar geleden dat de voetbalwereld zich bezighield met de Nations League. We moeten helemaal terug naar november 2020 om uit te komen bij de laatst gespeelde Nations League-duels. Grote kans dus dat je nog amper weet hoe het ervoor staat. Toch is nu het moment gekomen om je weer in het toernooi te verdiepen. De Rode Duivels strijden deze week namelijk mee in de Final Four. Donderdag spelen ze hun halve finale tegen het Frankrijk van Didier Deschamps. Een dag eerder is daar die altijd spannende ontmoeting tussen Italië en Spanje. De twee uiteindelijke finalisten moeten hun focus meteen verleggen naar de volgende tegenstander. Want komende zondag, 10 oktober, is het tijd voor de grote finale van de Nations League. Kan België misschien die titel pakken?

Alleen maar smaakmakers bij de Final Four

In 2018/19 had Portugal de primeur te pakken. De ploeg met Cristiano Ronaldo in de hoofdrol won de eerste Nations League ooit. Eén ding is zeker: de Portugezen gaan hun titel niet verdedigen. In de editie van 2020/21 lukte het Portugal niet om zich te plaatsen voor de Final Four. We gaan sowieso een compleet andere Final Four zien dan de vorige keer. Toen draaide het in de eindfase allemaal om Portugal, Nederland, Engeland en Zwitserland. Dit keer is geen van deze vier landen doorgedrongen tot die halve finale.

We moeten nog steeds een beetje wennen aan de opzet van de Nations League. Na de groepsfase gaat het toernooi (na een lange pauze) door met de Final Four. In de Final Four van de Nations League is alleen plek voor landen die de eerste fase afwerken in Divisie A. Oftewel, het zijn de beste voetballanden volgens de UEFA-coëfficiëntenranglijst die meedingen om de Nations League-titel. Voor de editie van 2020/21 waren er zestien kanshebbers voor dat plekje bij de Final Four. In november 2020 werd dan eindelijk duidelijk welke vier landen als groepswinnaars uit die eerste fase kwamen. De Final Four bestaat alleen maar uit echt sterke voetballanden. Italië – Spanje en België – Frankrijk: het zijn twee boeiende affiches. Deze wedstrijden wil je niet missen als je graag wedt op voetbal.

Woensdag 6 oktober: de EK-rematch Italië – Spanje

Europees kampioen Italië heeft een mooie voetbalzomer achter de rug. De Nations League valt natuurlijk in het niet bij het winnen van die Europese titel, maar de Italianen zeggen zeker geen ‘nee’ tegen een nieuwe voetbalprijs. In de eerste editie wierp het gastlandschap van Portugal zijn vruchten af. Dit keer verplaatst de Final Four zich naar Italië, dus de voortekenen zijn alvast goed voor de Azzurri.

Voor deze halve finale en de mogelijke finale had Roberto Mancini Serie A-topscorer Ciro Immobile goed kunnen gebruiken. Maar de Lazio-spits moest met een blessure afhaken. Ook Spanje is enigszins gehavend in de voorhoede, want Luis Enrique heeft geen beschikking over Álvaro Morato. Sommige Spaanse fans zullen hierover opgelucht ademhalen. Het was immers Morato die in de halve finale van het EK een strafschop miste in de bloedstollende eindfase. Italië ging door, Spanje lag eruit. Woensdag 6 oktober om 20.45 uur zien we in Milaan een rematch van deze halve finale. Het wordt een strijd tussen twee echte voetbalgrootheden, met Italië als lichte favoriet. Bij Unibet zijn de odds op het moment van schrijven als volgt: 2.25 bij winst voor Italië, 3.15 bij een gelijkspel, 3.60 bij winst voor Spanje. Wij voorspellen een 2-1 zege voor de Azzurri.

Donderdag 7 oktober: verheug je maar op België – Frankrijk

Als je dacht dat Italië – Spanje al een kraker was, dan heb je de tweede halve finale nog niet gezien. Onze eigen Rode Duivels moeten het donderdag om 20.45 uur opnemen tegen Frankrijk. Zij spelen hun duel in het Allianz Stadion in Turijn.

Frankrijk was natuurlijk de grote tegenvaller van het EK voetbal. Waar de Fransen zichzelf nog als echte kanshebbers beschouwden, bleek de realiteit een stuk harder. Al in de achtste finale hield het EK-avontuur op dankzij een verloren penaltyreeks in de wedstrijd tegen de Zwitsers. Ook de Rode Duivels kwamen minder ver dan vooraf gehoopt, dus beide ploegen hebben iets te bewijzen. Frankrijk-bondscoach Didier Deschamps sprak deze week van “een gevecht op tactisch, technisch en fysiek gebied”. Dat belooft wat!

Voor deze wedstrijd in de Final Four kunnen we niet om de onlangs gespeelde WK-kwalificaties heen. België won alle drie de duels; Les Bleus speelden twee keer gelijk (tegen Bosnië-Herzegovina en Oekraïne) en won slechts één keer (van Finland). Echt lekker draait het dus niet. Ondanks dat Frankrijk betere tijden heeft gekend, zijn ze bij de bookmakers toch licht favoriet. Bwin noteert de volgende odds voor een 1×2 weddenschap: 2.95 bij winst voor België, 3.25 bij een gelijkspel, 2.40 bij winst voor Les Bleus. Wij verwachten dat het een close call gaat worden. We zijn ook niet overtuigd van een Franse zege. De ploeg van Deschamps laat de laatste tijd veel liggen en de Rode Duivels kunnen zomaar profiteren. Daarom zetten zij in op een nipte zege voor België.

Pak ook de finale van zondag 10 oktober mee

Met twee mooie halve finales in het verschiet denk je misschien nog niet na over de finale. En toch wordt deze zondag (aftrap 20.45 uur) al duidelijk wie Portugal opvolgt als Nations League-winnaar. Voordat de Final Four van start gaat, liggen de kansen op een Nations League-titel nog redelijk gelijk. Frankrijk en Italië zijn volgens Unibet de grootste kanshebbers. Beide hebben een quotering van 3.40 achter zich staan. Voor Spanje geldt een quotering van 3.75, voor een Belgische overwinning heeft Unibet 4.00 keer je inzet over. Dit is dus hét moment om alvast te voorspellen wie die tweede Nations League-titel uit de geschiedenis pakt.