Europa is bezig met de laatste WK-kwalificaties

12 november 2021

We hopen natuurlijk op een WK waarbij alle grote voetballanden aanwezig zijn. Voor de Rode Duivels is er alleen op papier nog een kans dat dat rechtstreeks WK-ticket verloren gaat. En er zijn meer Europese landen die al bijna hun vliegtickets naar Qatar kunnen reserveren. De Duitsers zijn zeker van groepswinst, net als de Denen. Andere landen liggen op koers voor directe WK-plaatsing. Rusland deed gisteren goede zaken door met 6-0 van Cyprus te winnen, en Engeland, Nederland en Frankrijk hebben allemaal een klein gat getrokken met de concurrentie. Voor heersend Europees kampioen Italië verlopen de WK-kwalificaties tot nu toe een stuk moeizamer. Ook voor Portugal en hun Spaanse buren wordt het de komende dagen nog heel erg spannend. Gaat de complete Europese top zich direct plaatsen voor het WK in Qatar of moeten de play-offs verlichting brengen? Deze vraag levert voor de komende dagen alvast mooie weddenschappen op.

Er heerst grote spanning in groep C…

We zijn de laatste dagen ingegaan van de Europese kwalificaties voor het WK voetbal. Wie pakken een rechtstreeks WK-ticket, wie krijgen een herkansing in de play-offs en voor wie is de WK-droom nu al over? In 2018 waren Italië en Nederland de grote afwezigen. Nadat de Azzurri afgelopen juli nog voor een groot feest in de straten van Rome, Milaan, Napels en Turijn zorgden, is het nu opnieuw nagelbijten. Italië staat weliswaar eerste, maar de Zwitsers staan in punten gelijk.

De ontmoeting tussen Italië en Zwitserland van vanavond (aftrap 20.45 uur) is cruciaal. Als de Italianen dit duel winnen, dan kunnen ze maandag tegen Noord-Ierland definitief de beslissing brengen. Want dit is een wedstrijd die ze eenvoudig kunnen winnen. Bij de bookmakers zijn de Azzurri favoriet voor groepswinst (1.12 tegen 6.00 bij Unibet) én favoriet voor de thuismatch tegen Zwitserland. Maar de Zwitsers wisten tijdens het EK ook te verrassen. Neutrale kijkers zullen toch op het puntje van hun stoel zitten als de Zwitserse aanval richting het Italiaanse doel inzetten.

Deze WK-kwalificaties zijn belangrijk in groep C:

 • Vrijdag 12 november, 20.45 uur: Italië – Zwitserland
 • Maandag 15 november, 20.45 uur: Zwitserland – Bulgarije
 • Maandag 15 november, 20.45 uur: Noord-Ierland – Italië

… maar ook in groep A en B is wat onzekerheid

Waar het in groep C tussen Italië en Zwitserland gaat, zijn in groep B Spanje en Zweden aan zet. De voorlaatste WK-kwalificaties in deze poule zijn gisteren al gespeeld, en de uitslagen zorgden voor grote opluchting bij de Spanjaarden. Zij wonnen met 1-0 van de Grieken, terwijl directe concurrent Zweden een enorme afgang beleefde tegen Georgië. Het 2-0 verlies zorgt ervoor dat Spanje de koppositie heeft overgenomen en één punt los is van Zweden. Een extra voordeel voor La Roja: het doelsaldo is iets beter dan dat van de Zweden. Een gelijkspel moet voor Spanje dus genoeg zijn als ze hun grootste tegenstander zondag om 20.45 uur in Sevilla ontvangen.

In groep A zijn alle ogen gericht op het duel tussen Portugal en Servië, dat zondag tegelijk met Spanje – Zweden wordt gespeeld. Ook dit is de laatste en allerbeslissende match. Het voorlaatste kwalificatieduel van Portugal is gisteren al afgewerkt, en met een 0-0 in Ierland zetten Ronaldo en consorten een belangrijke stap richting het WK. Het puntenaantal is weliswaar gelijk met nummer twee Servië, maar de Portugezen profiteren van een beter doelsaldo. Hierdoor hebben ze zondag aan een gelijkspel tegen Servië genoeg. Wij verwachten dat Portugal in het eigen Estádio da Luz het tempo opschroeft en met een mooie overwinning richting het WK gaat. Deze voorspelling levert bij Bwin een quotering van 1.41 op, tegen 5.00 voor een gelijkspel en 7.00 voor een Servische zege.

Het kan bijna niet misgaan voor Les Bleus en de Rode Duivels

In de komende dagen vallen de eerste grote beslissingen voor het UEFA-deel van de WK-kwalificaties. In groep D is heersend wereldkampioen Frankrijk nog niet helemaal zeker van plaatsing. Maar met drie punten voorsprong op nummer twee Oekraïne, een extra wedstrijd te gaan, een beter doelsaldo én een match tegen Kazachstan voor de boeg, moet het wel heel gek lopen als Frankrijk dat rechtstreekse WK-ticket misloopt. Les Bleus spelen nog de volgende wedstrijden:

 • Zaterdag 13 november, 20.45 uur: Frankrijk – Kazachstan
 • Dinsdag 16 november, 20.45 uur: Finland Frankrijk

Onze eigen Rode Duivels zitten in groep E in eenzelfde soort situatie als Frankrijk. Met vijf punten voorsprong en een veel beter doelsaldo kan Wales ons elftal alleen op papier nog inhalen. Toch blijft het interessant om de ploeg met een weddenschap te steunen. Zet deze wedstrijd dus in je agenda:

 • Zaterdag 13 november, 20.45 uur: België – Estland
 • Dinsdag 16 november, 20.45 uur: Wales – België

Nederland, Rusland en Engeland mogen geen fouten maken

In de groepen G, H en I hebben Nederland, Rusland en Engeland een voorsprong opgebouwd. Als deze landen doen wat ze moeten doen, is directe plaatsing voor het WK in Qatar geen probleem. Maar één misstap en die play-offs komen opeens gevaarlijk dichtbij.

Het Nederlands elftal verdedigt een voorsprong van 2 punten op Noorwegen. De twee gaan elkaar over een paar dagen nog tegenkomen, en dat duel kan zomaar de beslissing brengen. Verheug je dus maar op de volgende WK-kwalificaties:

 • Zaterdag 13 november, 18.00 uur: Noorwegen – Letland
 • Zaterdag 13 november, 20.45 uur: Montenegro – Nederland
 • Dinsdag 16 november, 20.45 uur: Nederland – Noorwegen

De Russen in groep H hebben nog maar één wedstrijd te spelen. Met twee punten voorsprong op Kroatië, beginnen ze zondag om 15.00 uur ongetwijfeld vol goede moed aan hun kwalificatieduel in het Kroatische Poljudstadion. Maar de Kroaten hebben een beter doelsaldo. Hierdoor moeten de Russen winnen om de play-offs te ontlopen. Wat dat betreft heeft Engeland het een stuk eenvoudiger. In groep I is de voorsprong 3 punten op Polen. Met deze makkelijke tegenstanders die eraan zitten te komen, móet Engeland zich rechtstreeks kunnen plaatsen ten koste van Polen:

 • Vrijdag 12 november, 20.45 uur: Engeland – Albanië
 • Vrijdag 12 november, 20.45 uur: Andorra – Polen
 • Maandag 15 november, 20.45 uur: San Marino – Engeland
 • Maandag 15 november, 20.45 uur: Polen – Hongarije