Een week vol met Europese play-offs

24 augustus 2021

Over exact drie weken beginnen de clubs aan de groepsfase van de Champions League. In diezelfde week trappen ook de ploegen in de Europa League en Conference League af. Een groot deel van de voetbalclubs weet al zeker of hun naam tijdens de lotingen op een papiertje staat. Zo kan Club Brugge zich fysiek en mentaal gaan voorbereiden op een seizoen in de Champions League. KRC Genk moet genoegen nemen met de groepsfase van de Europa League. Voor Antwerp, Anderlecht en AA Gent is die duidelijkheid er nog niet. Zij spelen eerst nog de returns in de Europese play-offs. Kunnen zij zich opmaken voor seizoen op het Europese voetbaltoneel of moeten ze vanaf de zijlijn toekijken? Wij kijken alvast vooruit.

Antwerp – Omonia begint met twee doelpunten verschil

In de ideale wereld hadden we in 2021/22 twee ploegen in Champions League gehad (Club Brugge en Racing Genk), één in de Europa League (Antwerp) en twee in de Conference League (Anderlecht en AA Gent). Dat was met de huidige verdeling van de UEFA het hoogst haalbare geweest. We weten nu al dat we de verwachtingen iets naar beneden moeten bijstellen, want Racing Genk strandde in de voorrondes van de Champions League. Meer dan de Europa League zit er dus niet in. Antwerp is verantwoordelijk voor die andere mogelijke tegenvaller. De ploeg van Brian Priske heeft het zichzelf erg lastig gemaakt in de heenwedstrijd van de play-offs tegen Omonia Nicosia. De Antwerpenaren moeten nu een gat van twee doelpunten overbruggen om Genk te vergezellen in de twee clubcompetitie van Europa.

Het was vorige week even slikken toen Antwerp maar liefst vier doelpunten om de oren kreeg. De defensie werd een paar keer flink zoek gespeeld en het Cypriotische Omonia pakte zijn kansen. Met een eindstand van 4-2 op het scorebord kon Antwerp alleen maar zeer ontevreden zijn. Donderdag in de Bosuil moet het anders. Maar ja, zie maar eens een achterstand van twee goals goed te maken. De aanwezigheid van 15.000 fans kan Antwerp alvast wat extra motivatie geven die nodig is om deze Europese play-offs te winnen. Daarnaast kunnen we niet om de kwaliteiten van de versterkte ploeg heen. Ondanks dat het een lastige opgave is, voorspellen wij toch een ruime overwinning voor Antwerp. Of de ploeg ook doorgaat in de Europa League? Dat kan zomaar worden beslist op penalty’s.

Het kan alle kanten op bij Vitesse – Anderlecht

Toegegeven, we moeten nog even wennen aan het feit dat de UEFA een derde clubtoernooi in het leven heeft geroepen. Maar er is een reële kans dat de Conference League hét toernooi wordt voor iedereen die de Belgische clubs graag aanmoedigt in Europa. Als Antwerp er niet in slaagt om de Europese play-offs van Omonia te winnen, zit er niets anders op dan een seizoen in dit nieuwe UEFA-toernooi. Ook Anderlecht en AA Gent verschijnen mogelijk in de groepsfase van de Conference League. Al moeten zij zich eerst nog plaatsen via de Europese play-offs van donderdag.

Anderlecht is in de laatste voorronde van de Conference League gekoppeld aan het Nederlandse Vitesse. De thuiswedstrijd van vorige week leverde een knotsgek einde op, met een gelijkmaker voor Anderlecht in de 90e minuut (op naam van Yari Verschaeren) en een door Lior Refaelov gemiste penalty in de 94e minuut. Eindstand: 3-3. Met een gelijke stand kan het in de return in de Gelredome alle kanten op. Het goede nieuws is dat Vitesse afgelopen weekend zijn competitieduel geheel onverwacht met 3-0 verloor. Dat moet iets doen met het zelfvertrouwen binnen de ploeg. Toch verwachten wij dat de verschillen donderdag vanaf 19.00 uur klein gaan zijn. Onze voorspelling: een 1-1 gelijkspel, waarna penalty’s moeten bepalen wie dat ticket voor de groepsfase krijgt.

Het thuisvoordeel moet AA Gent de overwinning bezorgen

AA Gent ontvangt donderdag het Poolse Raków Częstochowa voor de return in de play-offs van de Conference League. De ploeg moet in eigen huis een achterstand van één doelpunt goed maken. Dat is zeker te doen tegen de vicekampioen van de Poolse competitie.

In de heenwedstrijd van vorige week was AA Gent de dominante partij. Toch lukte het niet om de stugge Polen in een grote fout te dwingen. Sterker nog, de ploeg moest terug naar huis met een 1-0 nederlaag op zak. Voor Hein Vanhaezebrouck is die kleine achterstand absoluut geen reden om de positieve instelling los te laten. “Ik vind dat we heel scherp verdedigd hebben. We gaven weinig weg. De tegengoal was vooral ongelukkig”, aldus de coach. Ongelukkig of niet, Gent moet donderdag in eigen huis minimaal twee keer zien te scoren om die penaltyreeks te ontlopen.

Wij verwachten dat AA Gent de return in de play-offs gaat winnen. De bookmakers trekken dezelfde conclusie. Bij Bwin levert een overwinning voor AA Gent een quotering op van 1.35, tegen 6.75 voor Raków. Een gelijkspel is bij deze bookmaker goed voor 4.50 keer je inzet. Maar met een zege is de ploeg er nog niet. Dus gaan die twee doelpunten verschil er komen? Wij denken van wel. Gent is kwalitatief een stuk beter dan Raków en het thuisvoordeel moet de ploeg aan een 2-0 overwinning kunnen helpen. Wil je live wedden op AA Gent – Raków, zorg dan dat je donderdag om 19.00 uur klaarzit voor de aftrap.