De EU onderzoekt aanbod virtuele weddenschappen bij Ladbrokes in België

5 september 2020

De Europese Commissie heeft een diepgaand onderzoek geopend om te beoordelen of het recht dat België aan Ladbrokes heeft verleend om virtuele weddenschappen in België aan te bieden aan spelers wel in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels. In maart 2019 dienden twee gokexploitanten een klacht in bij de Commissie waarin ze beweerden dat België onverenigbare staatssteun aan Ladbrokes.be had verleend in de vorm van een exclusief recht om virtuele weddenschappen via hun website te exploiteren.

Exclusief recht op virtuele weddenschappen in België

Ladbrokes is een wereldwijd gokbedrijf en heeft in België alleen al bijna 300 wedkantoren. Virtueel wedden is een kansspel dat kenmerken van willekeurige kansspelen (zoals gokautomaten) en weddenschappen combineert. Tot voor kort had België geen specifiek wettelijk kader om dergelijke spelen te reguleren. Op verzoek van Ladbrokes, heeft de Belgische Kansspelcommissie, het gokbedrijf Ladbrokes toestemming gegeven om virtuele weddenschappen aan te bieden, in het bijzonder in weddenschappen sinds 2014 in de fysieke wedkantoren in het land en vanaf 2015 via de website Ladbrokes.be.

Later heeft de Belgische Kansspelcommissie in verschillende gevallen in 2015 en 2016 andere wedkantoren hetzelfde verzoek geweigerd met verwijzing naar een voortdurende reflectie over het toepasselijke regelgevingskader. De Kansspelcommissie heeft de machtiging met toezegging richting Ladbrokes in deze periode niet ingetrokken.

In dit genoemde stadium maakt de Europese Commissie zich zorgen dat de aan Ladbrokes verleende vergunning ertoe kan hebben geleid dat het gokbedrijf sinds 2014 exclusief recht geniet om deze virtuele weddenschappen in België te exploiteren. En dit zonder dat Ladbrokes in ruil daarvoor enige vergoeding heeft moeten verstrekken ten gunste van de Belgische staat. De maatregel heeft mogelijk de concurrentie vervalst en de Commissie betwijfelt of deze voldoet aan de EU-staatssteunregels.

Diepgaand onderzoek Europese Commissie

De Commissie zal nu verder onderzoeken om te bepalen of haar aanvankelijke zorgen worden bevestigd. De opening van een diepgaand onderzoek door de Europese Commissie geeft België, de klagers en andere geïnteresseerde derden tevens de gelegenheid opmerkingen in te dienen. Verder loopt de commissie niet vooruit op de uitkomst van het onderzoek.