De Bruyne maakt kans op de Player of the Season Award

2 juni 2021

Kevin De Bruyne heeft een mooi seizoen achter de rug. Oké, de Champions League-titel ging aan hem voorbij, maar met Manchester City wist hij wel kampioen van Engeland te worden. De Bruyne heeft hierin zeker een belangrijke rol gespeeld. Met zijn zes doelpunten heeft hij een paar keer het verschil kunnen maken, al waren het de twaalf assists die misschien wel meer indruk maakten. De aanvallende middenvelder denkt vooruit, en dat is precies wat nodig is om wedstrijden te winnen. De goede maanden van De Bruyne hebben hem in Engeland een nominatie als Premier League Player of the Season opgeleverd. De concurrentie is groot, dus gaat het de Rode Duivel wel lukken om deze titel voor het tweede seizoen op rij in de wacht te slepen?

Dit maakt Kevin de Bruyne tot een echte kanshebber

Manchester City heeft elke wedstrijd weer een indrukwekkend elftal op het veld staan. Met spelers als Sergio Agüero (die inmiddels zijn laatste match voor City heeft gespeeld), Raheem Sterling, Rúben Dias, Gabriel Jesus en Fernandinho had Pep Guardiola dit seizoen veel te kiezen. Toch lukt het Kevin de Bruyne steeds weer om de aandacht op een positieve manier naar zich toe te trekken. Zijn consistente spel en hoge niveau maken hem tot een geliefde speler binnen de selectie. De laserachtige precisie van zijn schoten (De Bruyne heeft een passnauwkeurigheid van 82%) doet daar nog eens een schepje bovenop. Het is niet voor niets dat Guardiola de Belg al omschreef als “bijna onvervangbaar, dankzij de kwaliteiten die hij heeft”.

Met zijn contractverlenging van eerder dit jaar heeft de vedette van City zich nog een paar jaar verzekerd van Premier League-voetbal. De vraag is nu of hij dit mooie seizoen mag afsluiten met de Premier League Player of the Season Award. Op 4 juni krijgen de acht genomineerden te horen wie de gelukkige is.

Deze Belgen gingen De Bruyne al voor

Half augustus 2020. Na een turbulent seizoen wordt Kevin De Bruyne uitgeroepen tot speler van het seizoen 2019/20. Een terechte winnaar, want met zijn twintig assists lukte het hem om het Premier League-record van Thierry Henry te evenaren.

Kevin De Bruyne was hiermee zeker niet de eerste Belg die de prijs naar zich toetrok. In 2011/12 ging toenmalig Man City-speler Vincent Kompany er met de titel vandoor; in 2014/15 was het de beurt aan Eden Hazard, die op dat moment zijn kwaliteiten als middenvelder bij Chelsea kon laten zien. Geen van beide spelers kreeg het voor elkaar om de titel twee seizoenen achter elkaar te winnen. Kevin De Bruyne kan dat nu doorbreken. Maar er is stevige concurrentie en De Bruyne is niet de gedoodverfde favoriet.

De concurrentie is sterk, met name vanuit Manchester

Om maar meteen met die gedoodverfde favoriet te beginnen. Manchester City-collega Rúben Dias won eerder dit seizoen al de Football Writers’ Association Player of the Year Award. De Portugees was de eerste verdediger in 32 jaar tijd die dat voor elkaar krijgt. Nu wacht hem mogelijk een nieuwe prijs. Dias is dit seizoen erg belangrijk geweest voor City. Zeker tijdens de sterke wintermaanden was de centraal verdediger een essentiële factor voor de reeks van 21 opeenvolgende overwinningen. Hij is vrijdag de man waar iedereen naar kijkt.

Er is nog meer Manchester en nog meer Portugal te vinden in de 2020/21-editie van de Player of the Season Award. De Portugese middenvelder Bruno Fernandes hielp Man United aan achttien doelpunten en elf assists. Vooral het begin van het seizoen was indrukwekkend. Zowel in november als in december werd hij uitgeroepen tot Premier League-speler van de maand. Gaat het hem lukken om de prijs voor het hele seizoen te pakken?

Met Harry Kane (Tottenham) en Mohamed Salah (Liverpool) bevat de lijst verder twee zeer grote namen uit de Premier League. Salah won de prijs drie jaar geleden al eens. Kane won tijdens zijn carrière heel wat van dit soort titels, maar de Premier League’s Player of the Season Award ontbreekt nog. Daar kan deze vrijdag verandering in komen, maar dan moet hij wel Rúben Dias en Kevin De Bruyne achter zich zien te laten. Ook Jack Grealish (Aston Villa), Mason Mount (Chelsea) en Tomáš Souček (West Ham) staan op de lijst van acht genomineerden. Toch lijkt het voor deze spelers een redelijk kansloze missie te worden. Al kun je nooit zeker zijn, want pas op vrijdag 4 juni weten we wie zich de beste Premier League-speler van dit seizoen mag noemen.

België heeft goud in handen met Kevin De Bruyne

Voor Kevin De Bruyne zou de titel van Premier League-speler van het seizoen een mooie opsteker zijn. Zo vlak voor de start van het EK is de middenvelder aan het herstellen van de gebroken neus en oogkas die hij tijdens de finale van de Champions League opliep. Het goede nieuws is dat De Bruyne, zoals het er nu naar uitziet, zich gewoon bij de Rode Duivels kan voegen. Een opluchting voor iedereen die de schrik even om het hart sloeg toen de middenvelder vorige week in tranen het veld moest verlaten.

Met dit goede nieuws kunnen we ons weer gaan richten op datgene wat echt belangrijk is: gokken op voetbal. Mocht Kevin De Bruyne deze week die felbegeerde spelersprijs in handen krijgen, dan wordt maar weer eens bevestigd hoe uitzonderlijk zijn kwaliteiten zijn. Maar ook zonder Player of the Season Award weten we dat we met De Bruyne goud in handen hebben voor dit aankomende EK.