Club Brugge strijdt voor Europese overwintering

23 november 2021

De twee groepswedstrijden tegen Manchester United gingen met grote cijfers verloren. In het eigen Jan Breydelstadion wist Hans Vanaken nog net de 1-5 te scoren, maar bij de uitwedstrijd kwam het enige Brugse doelpunt van Manchester-verdediger John Stones. Dat doelpunt werd overigens wel slim uitgelokt door Charles De Ketelaere. Ondanks dat Club Brugge dapper speelde en lang hoop hield, werd het uiteindelijk toch 4-1. Hierdoor zit blauw-zwart na vier van de zes CL-groepswedstrijden in een penibele situatie. Overwintering in de Champions League is nog steeds mogelijk, maar dan mogen ze deze week tegen RB Leipzig niets laten liggen. En oh ja… een beetje hulp van Paris Saint-Germain en Manchester City is ook wel handig. Wij zetten de belangrijkste scenario’s voor je op een rij.

De bijna heilige percentages van 4% en 51%

Na de loting voor de groepsfase was alle hoop op een Brugse overwintering in de Champions League al bijna verloren. Met PSG en Manchester City in dezelfde groep, leek het onmogelijk voor Brugge om zich te kwalificeren voor de knock-outfase. Maar nu we vier wedstrijden verder zijn, kunnen we maar één conclusie trekken: er is nog niets verloren. Man City en PSG hebben wel een ruime voorsprong op Club Brugge. City leidt groep A met 9 punten, gevolgd door PSG met 8 punten. Club Brugge staat met 4 punten derde en is inmiddels een beetje los van hekkensluiter RB Leipzig.

Om door te gaan in de Champions League, is het zaak om Paris Saint-Germain van de tweede plaats te stoten. Dat is een enorme opgave, maar helemaal kansloos is de ploeg van Philippe Clement niet. Het gerenommeerde databedrijf Gracenote hangt er zelfs een percentage aan. Na vier van de zes groepsduels heeft Club Brugge nog steeds een kans van 4% om te overwinteren in de Champions League. Dit percentage is gebaseerd op een volledig objectieve berekening. Gracenote kijkt puur naar alle data en aan de hand daarvan ontstaan er percentages. Er zit verder geen enkel vooroordeel bij.

Hoewel die 4% enige hoop biedt, valt het percentage behoorlijk in het niet bij dat van Man City en PSG. The Citizens zijn met meer dan 99% vrijwel zeker van een plekje bij de laatste 16, terwijl Paris Saint-Germain met 96% ook zeer indrukwekkend scoort. Toch mag PSG in de resterende duels geen grote steken laten vallen, anders kan Club Brugge alsnog profiteren. Mocht blauw-zwart die plek in de bij de laatste 16 van de Champions League mislopen, dan is daar altijd kans op een vervolg in de Europa League. Gracenote zet het percentage hiervoor op 51%, tegen 44% voor RB Leipzig. De wedstrijd Club Brugge – RB Leipzig van deze woensdag is cruciaal voor een Europees vervolg.

Overwintering in de Champions League is nog mogelijk

In de Jupiler Pro League loopt het allemaal even wat minder. Club Brugge speelt wisselvallig, met een gelijkspel tegen Standard en een verlies bij KV Mechelen tot gevolg. Toch zijn er voor Philippe Clement nu belangrijkere zaken om mee bezig te gaan, want het Europese sleutelduel tegen RB Leipzig zit eraan te komen. Als Club Brugge deze wedstrijd in eigen huis wint, speelt de uitslag van dat andere duel in groep A een grote rol. Wint ook Man City, dan staat PSG woensdagavond op 8 punten en Club Brugge op 7. Dat betekent dat de laatste ontmoeting in de groepsfase de beslissing gaat brengen.

In september wist Brugge PSG nog op een gelijkspel te houden, al zal dat op 7 december niet genoeg zijn. Wanneer de stand 8 punten tegen 7 is, móet Brugge ook in de Stade des Princes winnen om zich te verzekeren van overwintering in de Champions League. Datzelfde geldt als Man City en PSG deze week gelijkspelen, terwijl Club Brugge wint. Wanneer Paris Saint-Germain woensdag zijn uitduel in Manchester met 3 punten verlaat, wordt het sowieso lastig voor de equipe van Philippe Clement. The Citizens moeten dan hun laatste groepsduel van RB Leipzig verliezen, iets wat amper reëel te noemen is. Bovendien moet Club Brugge 3 punten pakken in de wedstrijd tegen PSG.

Of gaat Club Brugge misschien verder in de Europa League?

Er liggen wat kansen als Club Brugge deze week wint van RB Leipzig. Maar winst is cruciaal, want bij een gelijkspel is het alleen in theorie mogelijk om de knock-outfase van de Champions League te bereiken. Het slechte doelsaldo gaat dan hoogstwaarschijnlijk roet in het eten gooien. Gelukkig is er altijd die Europa League-plek die een uitweg biedt. Hiervoor moet Brugge RB Leipzig achter zich houden. Met een zege op datzelfde RB Leipzig is die taak al voltooid. Spelen ze woensdag gelijk? In dat geval kan Leipzig alleen die derde plek afpakken als het de slotmatch van City wint en Club Brugge verliest. Het doelsaldo is dan de beslissende factor. Wanneer Club Brugge woensdag van RB Leipzig verliest, wordt het op dinsdag 7 december wel heel erg spannend. Een vervolg in de Champions League, de Europa League of helemaal niets: het kan nog alle kanten op voor Club Brugge.

Club Brugge gaat als underdog het veld op

In groep A van de Champions League staan de volgende wedstrijden op het programma:

  • Woensdag 24 november, 21.00 uur: Club Brugge – RB Leipzig
  • Tegelijkertijd is het tijd voor Manchester City – Paris Saint-Germain
  • Dinsdag 7 december, 18.45 uur: Paris Saint-Germain – Club Brugge
  • Tegelijkertijd spelen RB Leipzig en Manchester City hun wedstrijd

Voor Club Brugge is het extreem belangrijk om die wedstrijd van deze woensdag te winnen. Als dat niet gebeurt, is een vervolg in de Europa League het hoogst haalbare. De bookmakers zitten nog niet vol vertrouwen. Zo levert een 1×2 weddenschap bij Bwin de volgende quoteringen op: 3.40 (winst voor Brugge), 3.70 (gelijkspel), 2.05 (winst voor Leipzig). Er valt dus geld te verdienen als je Club Brugge graag steunt met een positieve voorspelling.