Club Brugge kan aftellen naar een zware CL-loting

13 augustus 2021

Volgende week starten de play-offs van Champions League. Nog één ronde te gaan en het echte werk kan beginnen. Na de uitschakeling van KRC Genk is het zeker dat er maar één Belgische ploeg op het hoofdtoernooi verschijnt. Alle hoop is dus gevestigd op Club Brugge. Maar er is slecht nieuws voor iedereen die hoopt dat blauw-zwart dit seizoen wél verder komt dan de groepsfase. De kans is namelijk groot dat de club in een loodzware poule terechtkomt. Paris Saint-Germain, Manchester City en Benfica: het kunnen zomaar eens de drie tegenstanders zijn als de Champions League half september begint. Zo’n razend sterke poule levert natuurlijk mooie affiches voor jou als voetbalwedder op, maar het is een nachtmerrie voor Philippe Clement en de rest van Club Brugge. Toch lijkt het er steeds meer op dat zo’n soort scenario werkelijkheid wordt.

Een extreem sterke pot 2 gaat voor mooie affiches zorgen

Iedereen die nu denkt “huh, de Champions League-loting… heb ik iets gemist?” kunnen we geruststellen. De officiële loting vindt pas plaats op donderdag 26 augustus om 18.00 uur (op een locatie in Istanbul). Want natuurlijk zijn er eerst de play-offrondes die de laatste vrije plekken moeten opvullen. Ondanks dat de voorrondes nog bezig zijn, beginnen we een steeds beter idee te krijgen van hoe de potten er tijdens de loting uit gaan zien. En dat geeft toch een wat somber beeld voor de kansen van Club Brugge.

Voor de loting van 26 augustus liggen potten 1 en 2 al vast. In pot 1 zitten traditiegetrouw de Champions League- en Europa League-winnaar van vorig jaar plus de zes kampioen van de belangrijkste voetbalcompetities van ons continent. De eerste pot levert de volgende namen op: Chelsea, Villarreal, Atlético Madrid, Manchester City, Bayern München, Inter Milan en Sporting CP. Dit zijn stuk voor stuk ploegen waar Club Brugge het zwaar tegen gaat krijgen. De tweede pot bevat ook een paar indrukwekkende namen. Vooral PSG met nieuwkomer Messi in de gelederen is een ploeg die iedereen wil vermijden. Als deze naam naar voren komt als groepsgenoot van Club Brugge, is een plek bij de eerste twee wel heel erg lastig. Andere ploegen in pot 2 zijn: Real Madrid, FC Barcelona, Juventus, Manchester United, Liverpool, Sevilla en Borussia Dortmund. Een absurd sterke pot dus, en dat maakt het voor de ploegen in pot 3 en 4 extreem lastig om een mooi Champions League-seizoen te draaien. Ook bij Club Brugge zullen ze alvast zenuwachtig worden.

Club Brugge in de groep met Chelsea, PSG en Benfica?

De potten 2, 3 en 4 in de Champions League-loting zijn samengesteld op basis van de Europese coëfficiënt. Het altijd sterke Paris Saint-Germain werd geen landskampioen, net als Real Madrid en FC Barcelona. Maar de hoge ranking in de Europese coëfficiënt brengt hen wel samen in pot 2. Hoe de overige twee potten eruit gaan zien, is nog niet helemaal duidelijk. Wel weten we inmiddels dat Club Brugge op basis van zijn coëfficiënt terechtkomt in de minst sterke pot. Hierdoor kan de ploeg naast bijvoorbeeld Chelsea met Lukaku en PSG met Messi ook nog Benfica met Jan Vertonghen treffen.

Benfica is vooralsnog niet zeker van een plekje in het hoofdtoernooi. Maar als de Portugese club zich ten koste van het Nederlandse PSV plaatst, is dat in pot 3. Andere mogelijke tegenstanders uit die derde pot zijn Porto, Ajax, Shakhtar Donetsk/AS Monaco, RB Leipzig, Salzburg/Bröndby, Atalanta en Zenit Sint-Petersburg. Om nog iets te kunnen in die lastige poule die ongetwijfeld uit de loting gaat komen, moet Club Brugge op versterking hopen. Anders is de Europa League na de winter het hoogst haalbare.

Nieuwe aanwinsten moeten het verschil maken

Club Brugge en de Champions League zijn nooit een enorm goede combinatie geweest. Het lukt maar niet om in de Champions League te overwinteren, en dit seizoen wordt het bij voorbaat al een zware opgave. De loting laat nog twee weken op zich wachten, maar het is wel duidelijk dat er een lastige poule aan zit te komen. En dat terwijl Club Brugge zelfs in de gewone competitie te veel punten laat liggen. Een gelijkspel tegen Eupen en Cercle hoort simpelweg niet bij de status van een regerend kampioen als Club Brugge.

In Brugge hopen ze dat inkomende transfers versterking kunnen brengen. Vooral op de flanken is er behoefte aan extra mankracht, maar ook op andere posities op het veld is de ploeg verre van optimaal. Wolves-speler Owen Otasowie zou alvast een gewenste toevoeging aan de selectie zijn. Met zijn kwaliteiten kan hij net zo makkelijk aan de slag op het middenveld als centraal achterin. Het lijkt erop dat Brugge dicht bij een deal is, waarmee Otasowie de Belgische club verkiest boven andere geïnteresseerde Europese ploegen. De vraag is alleen of de jonge Amerikaan is opgewassen tegen het voetbalgeweld in de Champions League. Maar ja, wie kunnen dan het tij laten keren? Club Brugge heeft tot het eind van de maand om de selectie te versterken zodat het de zware strijd in Europa aan kan. Zorg dat je op de hoogte bent van alle inkomende transfers zodat je een goed inschatting kunt maken wanneer je gaat wedden op voetbal.