België in pot 1 bij WK-loting, wat zijn de scenario’s?

18 november 2021

De WK-kwalificaties leverden voor de Rode Duivels weinig echte spanning op. Dat gaat tijdens het hoofdtoernooi in Qatar wel anders zijn. Over ongeveer een jaar (de startdatum van het WK is 21 november 2022) komt daar misschien wel het grote succes dat tijdens het Europees Kampioenschap nog ontbrak. Maar voordat we kunnen fantaseren over een wereldtitel, moeten we eerst hopen op een gunstige WK-loting. Die loting staat pas voor 1 april gepland, en toch weten we nu al dat België vanuit pot 1 het WK in komt. Dat betekent een gunstige positie als groepshoofd én wellicht een relatief makkelijke poule. Al is dat laatste nog even afwachten. Wij zetten de mogelijke scenario’s voor de WK-loting alvast op een rij.

Het is hopen op een vliegende start bij het WK 2022

Je hebt de afgelopen maanden weer genoeg kunnen wedden op de Rode Duivels. Het EK voetbal, de WK-kwalificatiereeks en de Final Four van de Nations League: dit alles leverde zowel mooie als teleurstellende momenten op. Nu de laatste kwalificaties voor Qatar achter de rug zijn, moeten de liefhebbers van de Rode Duivels weer even geduld hebben. Het eerstvolgende hoogtepunt is de WK-loting, dat pas over 4,5 maand plaatsvindt in Doha.

Met een steeds ouder wordende ploeg hoort België volgend jaar niet bij de absolute topfavorieten. Toch hopen we allemaal dat de gouden generatie met Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku, Dries Mertens, Eden Hazard en Hans Vanaken ons één keer een grote prijs bezorgt. De voortekenen voor de WK-loting zijn alvast gunstig dankzij de status als groepshoofd én die plek in pot 1. Natuurlijk, zo’n WK-loting is maar een heel kleine factor in het grote geheel. Maar de loting kan er wel voor zorgen dat de Rode Duivels dit keer een vliegende start gaan krijgen.

Deze landen zitten samen met België in pot 1 (en ontlopen we dus!)

De Rode Duivels hebben zich keurig geplaatst voor het WK voetbal en nu is de FIFA weer aan zet. De wereldvoetbalbond baseert zich voor de WK-loting op de eigen FIFA-ranglijst. En op die ranglijst staat België al een tijdlang bovenaan. Een plek in pot 1 kan ons dus niet ontgaan. Dat is een groot voordeel, want hierdoor ontlopen de Rode Duivels tijdens de groepsfase een paar echte toplanden.

Met acht poules en gastland Qatar als één van de groepshoofden, blijven er zes grote voetballanden over die we via pot 1 sowieso gaan ontlopen. In de top 7 van de FIFA-ranglijst staan momenteel Brazilië, Frankrijk, Italië, Engeland, Argentinië en Spanje. De Brazilianen, Fransen, Engelsen en Spanjaarden zijn al een paar dagen zeker van WK-plaatsing. Ook de Argentijnen hebben dat WK-ticket inmiddels binnen, dankzij een 0-0 tegen aartsrivaal Brazilië. Deze ploegen zullen in de groepsfase dus niet tegenover de Rode Duivels komen te staan. Geen Messi en geen Neymar als tegenstander in die poulefase. Dat is wel zo prettig!

Voor Italië is het afwachten of ze hun naam terugzien tijdens de WK-loting. Een plek op het wereldkampioenschap is namelijk allerminst zeker. Als de Azzurri ertussenuit vallen, wordt die plek in pot 1 opgevuld door de nummer 8 van de FIFA-ranglijst. Alleen is die huidige nummer 8, Portugal, ook veroordeeld tot de play-offs. Overleeft ook Portugal de play-offs niet, dan kan nummer 9 Mexico zelfs nog in pot 1 van de WK-loting terechtkomen.

Wie kunnen we dan wél tegenkomen via de WK-loting?

Met een plek in pot 1 ontlopen de Rode Duivels grote voetballanden als Frankrijk, Brazilië, Argentinië, Engeland en Spanje. Maar wie komen ze dan wél tegen in de groepsfase? De eerste fase van het WK voetbal bestaat uit acht groepen van vier. Die 32 deelnemende landen worden tijdens de WK-loting onderverdeeld in vier potten. De sterkste tegenstander komt voor de Rode Duivels uit pot 2.

Het is nog erg speculeren of die WK-loting van 1 april 2022 ons geluk gaat brengen óf dat we toch een paar zware tegenstanders gaan tegenkomen. Uit pot 2 kunnen we bijvoorbeeld Duitsland of Nederland treffen. Daarnaast kan Portugal een tegenstander zijn, als zowel zij als de Italianen zich via de play-offs plaatsen voor het WK. Mexico is ook een optie, al begint dat ticket voor Qatar na verlies van de Verenigde Staten en Canada steeds meer uit zicht te raken. België moet hopen dat tijdens de WK-loting bijvoorbeeld Zwitserland, Denemarken of de Verenigde Staten uit pot 2 tevoorschijn komt. Daarmee zijn de zwaarste scenario’s afgewend en kunnen de Rode Duivels zich opmaken voor een hopelijk succesvol WK.

Er valt nog meer te loten, en wel voor de play-offs

Wij hebben onze blik al op het eindtoernooi in Qatar gericht. Dat is voor onder andere Portugal, Italië, Turkije, Rusland en Tsjechië wel anders. Zij moeten eerst nog de Europese play-offs afwerken, waar drie WK-tickets te vergeven zijn. Die loting vindt vrijdag 26 november om 17.00 uur plaats in Zürich. De play-offs zelf staan voor 24, 25, 28 en 29 maart op het programma.